maandag 6 oktober 2014

... over de inleefweek : dag 1 zaterdag 4 oktober

Dag 1 : zaterdag 4 oktober

Ik breng mijn vriend op de hoogte dat we deze week ook geen internet hebben. Gefronste wenkbrauwen. Ik stel voor om gemakkelijkheid halve de internetkabel gewoon uit te trekken. Geen goed idee vindt mijn lief! We besluiten om de kabel niet uit te trekken, maar gewoon bewuster om te gaan met internetgebruik. Maar het wordt al snel duidelijk dat het gebruik van internet thuis er zo zit ingebakken. De iPad die we vaak gebruiken in de keuken of in de slaapkamer om tv te kijken, kunnen we eigenlijk niet gebruiken want daarvoor hebben we internet nodig. Het favoriete computervoetbalspel dat mijn lief speelt kan hij deze week niet meer spelen want daarbij is een internetverbinding vereist. Een vriendin van mij zit in Nepal, via Facebook houdt ze het thuisfront en de vrienden op de hoogte met verhalen en foto’s. Ik zal het deze week niet meer zo intensief en op de voet kunnen volgen. Ikzelf ben ook redelijk actief op het internet: name it en ik doe er aan mee. Facebook, Twitter, Pinterest, een persoonlijke blog, favoriete blogs die ik dagelijks lees, … ik heb het allemaal en ik gebruik het gretig. Ook dat zal wennen worden ! 

Ik heb mezelf trouwens ook voorgenomen dat ik deze week het mobiel internet op mijn smartphone niet ga gebruiken. Dat wordt de grootste uitdaging voor mezelf denk ik. Ik ben serieus vergroeid geraakt met dat klein schermpje. Op Foursquare inchecken op alle plaatsten waar ik kom, nog snel even mijn Facebook updaten, Twitter open doen en grappige tweets lezen over het tv programma dat ik aan het kijken ben zodat tv kijken nog leuker wordt, zelf wat tweets de wereld in sturen over compleet nutteloze zaken, een foto maken van die mooie zonsondergang en snel op Instagram plaatsen, op Instagram (veel te veel) uren staren naar al die mooie plaatjes van de mensen die ik daar volg.  Ook dat zal allemaal zwaar afkicken worden deze week voor mij ! 

We deden vandaag ook de eerste opdracht open. De eerste opdracht van deze week was om inkopen te doen. Goed nadenken over wat we de komende dagen zouden eten en hoeveel dat ongeveer zou kosten. We werden er ook nogmaals op gewezen dat we deze week afhankelijk zijn van het openbaar vervoer. ’s Morgens waren we het er allebei over eens dat ons dat allemaal wel moest lukken. 

Tot mijn lief het gras ging afrijden. En de naft van het grasmachine plots op was. Een gevulde bidon naft van 5 liter meesleuren op de fiets zou moeilijk worden. Dan maar snel de auto hiervoor nemen. Gelukkig maar enkele kilometers moeten rijden om te kunnen tanken. Maar dan betalen : 9 euro, een kost die we eigenlijk niet ingerekend hadden. Hier hebben we vals gespeeld : dit bedrag hebben we met onze bankkaart betaald. Moest dit écht van ons budget afgaan, dan hadden we vermoedelijk niet bijgetankt en zou de rest van het gras volgende week wel afgereden worden.


Zoals het er bij ons meestal aan toe gaat tijdens het weekend zijn we zo druk in de weer met vanalles en nog wat dat we bijna vergeten dat er ook nog gewinkeld moet worden. Dit was vandaag niet anders. Hier hadden we eigenlijk beter bij moeten stil staan. Het was ondertussen ook al 19u voorbij en de enige winkel die in de buurt nog open was, was de Carrefour in Hasselt. En de Carrefour is nu niet meteen de goedkoopste winkel om inkopen te doen. Shit … Diezelfde avond gingen we ook nog op familiebezoek in Diepenbeek. Met het openbaar vervoer daar geraken zou een hele klus zijn. Het gaat natuurlijk wel – alles gaat als het moet – maar de auto was toch alweer gauw van stal gehaald. Alweer vals gespeeld … Niet goed bezig. De Carrefour, ahja, waar we ook nog moesten gaan winkelen, lag niet heel ver van de weg naar Diepenbeek, dus snel, snel met de auto gestopt en inkopen gaan doen. 

Rekening : 36,63 €. We hebben niet gewinkeld voor de hele week, maar voor de eerstvolgende dagen. Dit doen we eigenlijk meestal zo. Als onderhoudsproduct nam ik Dreft mee. Een verzorgingsproduct ben ik vergeten mee te nemen. Dat koop ik één van de volgende dagen. Drank hebben we ook niet gekocht omdat we dat thuis nog hadden. Zo zijn er nog wel enkele dingen die we vanuit de frigo en uit de voorraadkasten genomen hebben. Sorry hiervoor :) ! Ik ga wel een lijst en een berekening maken van alle dingen die we van thuis gebruikt hebben.Normaal gezien proberen we zoveel mogelijk te winkelen in de Aldi of de Lidle. Koeken, snoep, wc papier, keukenrol, … Voor enkele merkproducten gaan we winkelen in de Colruyt omdat we ons laten wijsmaken hebben dat die toch als goedkoopste winkelketen uit de peilingen kwam. We kijken ook echt wel naar de prijs als we gaan winkelen en vergelijken de prijzen van de producten. Vaak kopen we ook huismerken. Groenten en fruit kopen we dan weer bij de groenten- en fruitwinkel hier om de hoek. Veel goedkoper dan in de supermarkt en vers. Ik ben sinds mijn 15de, al 14 jaar ondertussen, vegetariër. De keuze die ik 14 jaar geleden als vegetariër had waren veel beperkter dan nu en daar ben ik heel blij om. 14 jaar geleden at ik elke dag groetenburgers omdat je in de winkel nu eenmaal alleen maar groentenburgers kon kopen als vegetariër. De keuze is in het algemeen wat ruimer geworden, maar het vegetarische aanbod is in veel winkels toch nog steeds beperkt en je kan er niet om heen : het is best prijzig. De eindeloze verpakkingen in de winkels en de verpakkingen die we thuis inzamelen is ook iets waar wij ons serieus aan ergeren. Moest er zo’n winkel als Robuust, de zero-wasteshop die onlangs de duren opende in Antwerpen, waar er alle plastic verpakkingen worden verbannen en die enkel werkt met glazen bokalen, in Limburg openen, we zouden er gegarandeerd onze vaste winkel van maken.’s Avonds zouden we spaghetti eten. Ik heb lang getwijfeld of ik de pijnboompitjes voor bij de spaghetti zou meenemen, want bijna 3 € voor zo’n klein doosje vond ik best wel duur. We hebben ze toch gekocht en ze hebben ook gesmaakt, maar het was toch al iets om over na te denken.

De potjes saus voor de spaghetti hadden we nog in de frigo staan. Bij het eten dronken we Spa Reine, deze flessen hadden we ook nog in huis. Gedurende de dag hebben we ook nog zes blikjes Ice Tea gedronken die nog in de frigo stonden.


We ontbeten laat en aten een boterham met beleg en met een eitje (hadden we allemaal nog in huis). Het laatste van de Nutella pot is ’s morgens leeggelepeld, maar we hebben geen nieuwe pot choco gekocht. We zijn thuis geen echte koffie drinkers, maar de ‘speciallekes’ die ons Dolce Gusto koffiemachine maakt, lust ik dan weer wel. Zo drink ik ‘s morgens al eens graag een cappuccino of een latte macchiato. Vanmorgen de laatste cups gebruikt, maar ook deze nam ik niet mee van de winkel. Ik heb even getwijfeld, maar 5,80 euro voor koffiecups is veel geld. Meestal drink ik melk bij het ontbijt of de Alpro Soya melk. Veel lekkerder dan gewone melk en in allerlei verschillende smaken te verkrijgen, maar ook hier, best wel duur … tussen 1,60 en 1,99 euro per liter. Deze week drinken we toch maar gewoon de melk van de Aldi. Geen opmerkingen: